Gül Hastalığı, bilinen diğer adıyla Rozasea, özellikle yüz bölgesinde kızarıklık, şişlik, sivilce ve benzeri kabartılarla kendini gösteren kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Bu hastalık cildin aşırı hassasiyet göstererek dışarıdan gelen etkenlere tepki olarak iltihap üretmesiyle ortaya çıkar.
Roza Hastalığı (Gül Hastalığı) Nedir?
Roza hastalığı bir diğer adıyla gül hastalığı ciltte kızarıklık, şişlik ve sivilce benzeri kabartılar oluşmasına neden olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Bilimsel adıyla rozasea hastalığı en çok yüz bölgesinde görülür ve yanak, burun, alın ve çene çevresinde oldukça etkili bir hastalıktır. Bu hastalığı tetikleyen şeyin tam olarak ne olduğu kesin olarak bilinmese de genetik faktörler, çevresel etkiler ve cildin iltihaplanmaya aşırı tepki göstermesi gibi faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir.
Roza Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Roza hastalığı, yani gül hastalığı, genellikle yüz bölgesinde görülen belirli belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler arasında yüzde sürekli bir kızarıklık, yanaklarda, burunda, alında ve çenede kırmızı kabarcıklar veya sivilce benzeri küçük pütürler bulunur. Bazı insanlarda bu kızarıklıkla birlikte yüzde yanma veya batma hissi de olabilir.
Bu hastalığın diğer belirtisi göz çevresinde kızarıklık ve tahriş durumudur. Bu duruma oküler rozasea denir ve gözlerde kuruluk veya yanma hissiyatı verir. Rozasea belirtileri bazı günler kendini şiddetli bir şekilde gösterirken, bazı günler ise çok hafif bir şekilde gösterir.
Roza Hastalığı (rozasea) Tedavisi Nedir?
Roza yani gül hastalığının tedavisi, hastalığın şiddetine ve gösterdiği belirtilere göre değişiklik gösterir. Bu hastalığın kesin ve kalıcı bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalığın belirtilerini hafifletmek ve ilerlemesini durdurmak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Metronidazole, azelaik asit veya ivermectin içeren topikal kremler ve jeller yüzdeki kabartıları, şişliği, kızarıklığı ve ciltte görülür damarların (teleangiektaziler) azalmasını sağlar. Ayrıca, pulsed-dye lazer ve yoğun atımlı ışık (IPL) tedavileri bu damarların ve kızarıklığın giderilmesinde etkili olabilir.
Gül Hastalığına Ne İyi Gelir?
Gül hastalığı tedavisi için genel olarak roza krem kullanılır. Bu krem roza hastalığının oluşturduğu cilt rahatsızlıklarını tedavi eder. Roza krem harici cilde iyi gelen bazı uygulamalar da vardır. Bu uygulamaları günlük yaşantınızda uygulamanız bu hastalığın belirtilerinin azalmasına yardımcı olacaktır.
- Düzenli Cilt Bakımı: Düzenli olarak alkolsüz cilt bakım ürünleri kullanarak yüzünüzü yıkamanız bu hastalığın ilerlemesini engelleyecektir. Ayrıca kimyasal madde içermeyen nemlendirici kullanarak cildinizi nemlendirmeniz de önemli etkenlerden bir tanesidir.
- Güneş Koruması: Gül hastası olan kişilerin cildi güneşe karşı çok hasasstır. Bu nedenle güneşli havada dışarıya çıkılmamalı, çıkıldığı takdirde ise şapla, şemsiye ile güneşten korunma sağlanmalı ayrıca geniş spektrumlu, mineral bazlı güneş kremleri kullanarak güneşin etkisini azaltmalısınız.
- Sağlıklı Beslenme: Cilt sağlığını iyileştirmek için bol bol su tüketmeli, Omega-3 takviyeleri almalısınız. Ayrıca çok sıcak ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalı, alkol tüketiminden kaçınmalısınız.
Roza Kerem Ne İşe Yarar?
Roza Krem, genellikle cildi yatıştırmak ve rozasea (gül hastalığı) gibi cilt rahatsızlıklarının belirtilerini hafifletmek için kullanılan bir kremdir. Bu kremde 7,5 mg metronidazol maddesi içerir. Bu hammadde bakterilere karşı koruma ve iyileşme sağlar. Ancak, farklı markalar farklı içerikler kullanabilir. Bu kremi kullanmadan önce bir sağlık kuruluşunda muayene olup, ardından doktor tavsiyesiyle kullanmanız önerilir.
Gül Hastalığı (Rosacea) ile Alakalı Sık Sorulan Sorular
Rosacea nedir?
Rosacea, yüzde kızarıklık, şişlik ve bazen sivilce benzeri kabarcıkların oluştuğu kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle yanaklar, burun, alın ve çene bölgelerinde görülür. Tedavisi geçicidir.
Rosacea’nın nedenleri nelerdir?
Rosacea’nın kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre genetik yatkınlık ve çevresel faktörler bu hastalığı tetikliyor.
Rosacea belirtileri nelerdir?
Belirtiler arasında yüzde sürekli kızarıklık, sıcaklık hissi, yüzde kılcal damarların belirginleşmesi, sivilce benzeri kabartılar ve bazı durumlarda gözlerde kızarıklık ve tahriş bulunur.
Rosacea tedavisi var mı?
Hayır, kesin bir tedavisi yoktur. Ancak çeşitli kremler kullanarak bu hastalığın ilerlemesini durdurabilirsiniz.